Instructiuni de instalare

Instructiuni generale


Acest document descrie pașii pentru a instala hardware-ul Domotix. Toate modulele Domotix sunt DIN montabile pe șină pentru a asigura o instalare si o cablare ușoară.

Urmatoarele specificatii se aplică pentru dimensiunile panoului de siguranța:

 • Modul Input: 3Q
 • Modul Output: 6T
 • Modulul DIM Control: 3Q
 • Modul (senzor) Temperature: 3Q
 • Modul CAN: 3Q
 • Centrala: 6T
 • Sursă de alimentare 12VDC: 3T (modelul curent), 4T (model mai vechi)
 • Modul de alimentare 8 porturi 1phase: 4T
 • Modul de alimentare 12 porturi 3phase: 6T

Rezerva întotdeauna un spațiu suplimentar în panoul de siguranțe pentru extensiile viitoare.

Observație importantă: Instalarea sistemului Domotix are nevoie de o sursă de alimentare 12VDC. Vă rugăm să folosiți întotdeauna o sursă de alimentare separată pentru sistemul dvs. Domotix cu urmatoarele cerinte minime:

 • 12VDC
 • 2A minimum (dar poate fi mai mare în funcție de numărul de module utilizate)
 • Sursa de alimentare aprobata de CE

Este recomandat să utilizați sursa de alimentare Domotix, astfel suntem siguri că această configurație este în deplină conformitate CE.

Tutoriale video


Mai multe tutoriale video puteti gasi pe pagina de Youtube OpenMotics.

Cablarea Magistralei (Bus)


Cablarea magistralei si conectarea sursei de alimentare de 12V este simplă și directă. Exemplul de mai jos arată modul în care este conectat un dispozitiv de pornire. Vă rugăm să rețineți că poate fi livrata o sursă de alimentare de 12V diferita, dar principiul rămâne același. Pentru restul, setați jumper-ul de pe primul și ultimul modul al magistralei. În cazul în care mai multe module trebuie conectate, vă extindeți doar cu magistrala și adăugati mai multe module, dar întotdeauna asigurați-vă că jumper-ul terminal este întotdeauna setat pe primul și ultimul modul.

bus2.jpg

In exemplul urmator sunt folosite doar Gateway-ul si modulul Input. Această configuratie poate fi extinsa cu mai multe module.

Gateway-ul are 2 conexiuni magistrale RS485:

 • Magistrala 1: Aceasta este o magistrala RS485 la care se conecteaza toate modulele Domotix cu excepția modulelor de putere și energie
 • Magistrala 2: Aceasta este o magistrala RS485 la care se conecteaza numai modulele Domotix Curent & Energie (pentru măsurarea tuturor valorilor de energie)
Bus2.jpg

Vă rugăm să rețineți că cablul A și B de pe fiecare magistrala trebuie să fie răsucite și trebuie să fie utilizate perechi rasucite, în special când sunt necesare distanțe mai mari între module!

Primul și ultimul modul din fiecare magistrală RS485 trebuie să aibă jumper-ul pus/conectat. Modulele intermediare trebuie să aibă jumper-ul inlaturat.

Acestia sunt pasii pentru a conecta o magistrala:

 1. Adresați-vă unui electrician autorizat pentru a face conexiunea la rețea (110-230VAC) la sursa de alimentare de 12V. Asigurați-vă că este instalat pe un întrerupător de circuit separat, astfel mentenanta poate fi realizată cu ușurință
 2. Asigurati-va ca sursa de alimentare de 12V este oprita
 3. Conectati sursa de alimentare de +12V si GND la conexiunea de 12V a Centralei (Gateway)
 4. Conectati iesirea ‘-’ 12V OUT a Centralei (Gateway)la toti conectorii ‘-’ de pe Module, a se vedea firul negru. Vă rugăm să folosiți cabluri cu un diametru suficient de mare (în funcție de numărul de module), care poate suporta curenții de vârf (la comutarea de relee, de exemplu)
 5. Conectați ieșirea '+' 12V OUT a gateway-ului la conectorii '+' de pe Module, a se vedea firul roșu
 6. Legati conexiunea "AH" BUS1 a gateway-ului la conectorii "AH" ai tuturor modulelor: de la primul la al 2-lea modulului, de la al 2lea la al 3-lea... A se vedea firul albastru. Pentru liniile A (AH) si B (BL) trebuie utilizate fire răsucite, poate fi folosit orice cablu CAT5 sau unul mai bun.
 7. Legati conexiunea "BL" BUS1 a gateway-ului la conectorii "BL" ai tuturor modulelor: de la primul la al 2-lea modulului, al 2-lea la al 3-lea... Vezi firul verde. Linia B (BL) si A (AH) trebuie să ruleze peste perechile de fire răsucite, poate fi folosit orice cablu CAT5 sau unul mai bun
 8. Magistrala de OpenMotics (AH și BL) are nevoie de cuplare la ambele capete. Acest lucru înseamnă că primul și ultimul modul în magistrala trebuie să aibă setat jumper-ul terminal; toate celelalte module trebuie să aibă jumper-ul terminal inlaturat. Jumper-ul terminal poate fi găsit pe fiecare modul lângă conexiunea AH / BL și este marcat cu "TERM". Gateway-ul are 2 jumperi terminali (TR1 și TR2) pentru fiecare magistrala, în cazul în care gateway-ul este primul sau ultimul pentru o anumita magistrala, vă rugăm să puneti jumper-ul corespunzător. În acest exemplu, deoarece Gateway-ul se termină RS485 BUS1, jumperul TR1 trebuie să fie setat. În același exemplu, în cazul în care modulele de alimentare sunt conectate, jumperul TR2 trebuie să fie setat la fel de bine, deoarece Gateway-ul este punctul de plecare al magistralei
 9. Conectați Ethernet-ul la o rețea de internet. Această rețea poate fi protejată prin firewall și alte măsuri de securitate. Singura cerință este ca DHCP sa fie activat în rețea
 10. Puneti in functiune sursa de alimentare 12VDC și verificati starea modulelor de pe magistrala (LED-urile de alimentare de pe toate modulele trebuie să se aprindă). Atunci când LED-urile de alimentare nu se aprind, opriți imediat alimentarea cu energie electrică și căutati posibile cauze
 11. Opriti sursa de alimentare 12VDC și conectați toate intrările și ieșirile modulelor instalate
 12. Executati procesul de inițializare. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați Configurarea din linia de comanda CLI sau sa utilizati interfata grafica din OpenMotics Cloud
 13. Pasi optionali:

În cazul în care sunt instalate termostate, executati procesul termostatului conform cu instructiunile din Pagina de configurare Termostat in linie de comanda CLI sau utilizați OpenMotics Cloud pentru a configura in interfata grafică.
Pentru caracteristici avansate, vă rugăm să consultați Ghidul de configurare avansată in linie de comanda CLI sau să utilizați OpenMotics Cloud.

Ca un exemplu, am pus un modul Gateway, un modul de măsurare a puterii și un modul Input într-o diagramă de rețea. Desigur, pot fi conectate mai multe module la ambele magistrale 1 și 2, asigurați-vă doar că jumper-ul pentru fiecare magistrala este setat pe primul și ultimul modul. De asemenea, vă rugăm să rețineți faptul că modulele de măsurare putere pot fi conectate numai pe magistrala 2, iar toate celelalte module trebuie să fie conectate pe magistrala 1.

Bus-power

Conectarea Modulului Input


Modulul Input este folosit pentru a conecta switch-uri sau orice alt tip de dispozitiv de intrare (detectoare de mișcare, contacte la ușă/fereastra, ieșiri prin impuls pentru electricitate / apă / gaz, etc.). Un modul de intrare va detecta orice intrare ca fiind declanșată atunci când i se aplica impamantarea ("GND"). Pot fi conectate si switch-uri de tip NO (normal - deschis) sau NC (normal - inchis).

Note:

 • Tineti cont de faptul ca fiecare intrare suporta o tensiune de pana la + 5VDC. Este important să nu se aplice nici o tensiune la modulul de intrare, cu excepția GND (atunci când e pornit). Daca exista vreo indoiala (atunci când se utilizează un detector de mișcare, de exemplu), măsurați outputurile pentru a vă asigura că nu exista tensiune astfel încât să fie utilizate numai dispozitive cu iesiri fara tensiune (pentru experți, ieșirile colectoare deschise pot fi folosite la fel de bine atunci când sunt corect proiectate). A se vedea PIR Detector de miscare, pentru mai multe detalii.
 • Conexiunea GND pe modul este folosita ca fir comun, al doilea fir trebuie conectat la una dintre intrări ("INPUT 1-8"), a se vedea desenul.
 • Se pot folosi comutatoare de la orice producator.
 • Cablurile care conectează comutatoarele cu modulele de intrare pot fi cabluri de joasă tensiune, de orice tip (cablu alarma, UTP, etc.)
 • Pe conectorul de jos a modulului de intrare, aveți 12 conexiuni: CON1 - GND, con2 - Inp1, con3 - Inp2 etc. Conexiune 10 (-) și conexiunea 12 (-) nu pot fi utilizate iar aceste conexiuni NU sunt impamintate . Pentru impamintari, vă rugăm să folosiți conexiunea 1 sau 11.
 • Odată ce un modul de intrare a fost adăugat prin intermediul portalului (sau prin modul de întreținere), ledul portocaliu va pâlpâi la fiecare câteva secunde pentru a indica faptul că comunicarea functioneaza. Acesta este un comportament normal.
 • Dacă aveți întrebări referitoare la ce tip de variator, supapa de încălzire / dispozitiv de acționare sau ce comutator sa utilizati, vă rugăm să consultați Pagina de Materiale suplimentare.
 • UN MODUL DE INTRARE NU SUPORTA 230VAC !!! CONECTAREA 230VAC LA MODULUL DE INTRARE POATE DISTRUGE MODULUL DE INTRARE ȘI ÎN UNELE CIRCUMSTANTE INSTALAREA COMPLETA. APLICATI NUMAI GND-ul DOMOTIX (DIN SURSA DE ALIMENTARE DE 12VDC) LA RACORDARILE DE INTRARE ALE MODULULUI DE INTRARE DOMOTIX.
Input.jpg

Conectarea unui senzor de mișcare (sau altele) la un modul de intrare


Sistemul Openmotics permite conectarea oricarui tip de senzor pentru miscare.

Conectarea modului Output (releu)


Modulul de ieșire vine echipat cu 8 relee bistabile 16A NO pentru a controla 8 circuite electrice sau 4 rulouri. Relee bistabile sunt folosite pentru a reduce semnificativ consumul de energie al modulului. Un releu standard, consumă între 1W și 2W când este activat, în timp ce un releu bistabil nu consumă energie (cu excepția cazului când este comutat). Releele sunt folosite pentru a comuta la rețeaua de curent alternativ (110-230VAC), precum și joasă tensiune de CC.

Modul de ieșire pentru comutarea sarcinilor AC
Relay.jpg

Observație - Modulul Domotix are 2 punti de ieșire:

 • Puntea1: Releu 1, 2, 3 și 4
 • Puntea2: Releu 5, 6, 7 și 8

Puntea1 are o legătură comună pentru cele 4 relee, la fel si Puntea2. Cu alte cuvinte, nu există nici o separare galvanică pentru cele 4 relee în interiorul unei punti din moment ce exista o conexiune comună pentru fiecare punte. Cu toate acestea, exista o separare galvanică completă între cele 2 punti.

De exemplu, atunci când releul 1 este folosit pentru a comuta 230VAC, releele 2, 3 și 4 pot fi utilizate pentru a comuta doar magistrale pentru că acestea au același fir comun.

Relay2

In exemplul de mai sus, am pus si întrerupătoarele de circuit. Design-ul întrerupătoarelor depinde de instalația electrică, încărcătura și reglementările locale. Mulți dintre clienții noștri utilizează designul de mai jos unde întrerupătorul de circuit de 32A poate fi, de asemenea, un intrerupator de circuit de 40 la 64A, care este utilizat pentru toate intrerupatoarele de 16A. De asemenea, puteți utiliza 1 intrerupător de circuit pentru fiecare modul de ieșire atunci când sarcina totală a celor 8 ieșiri este mai mică decât 16A. De asemenea, rețineți că în schema de mai jos intrerupatorul de 32A este utilizat pentru modulele de ieșire multiple, atâta timp cât cei 32A pot suporta sarcina totală a tuturor modulelor de ieșire conectate și sarcina acestora.

Daca aveti nelamuriri, vă rugăm să cereți ajutorul unui electrician autorizat pentru a vă ajuta în proiectare și conectivitate.

Modul de ieșire pentru antrenarea dispozitivelor de incalzire/ racire

Mai jos este un exemplu de proiectare a unui sistem de încălzire / răcire cu 13 elemente de acționare (supape), care funcționează pe 24VDC, o pompă de contact (atunci când este necesară încălzirea / răcirea) și un contact izolat, care comută între răcire și încălzire.

HeatingCooling.jpg
Modul de ieșire ca modul obturator

În modul sau implicit, Modulul de ieșire comută 8 circuite electrice, dar modulul poate trece, de asemenea, la modul declanșator pentru a controla 4 rulouri.

Fiecare dintre cei 4 conectori AC sunt cuplati și utilizati pentru a controla acțiunea în sus și în jos a unui rulou:

 • Cuplu închidere Roller 1: Ieșire 1 & 2
 • Cuplu închidere Roller 2: Ieșire 3 & 4
 • Cuplu închidere Roller 3: Ieșire 5 & 6
 • Cuplu închidere Roller 4: Ieșire 7 & 8

Cele 2 relee care controlează cele 2 acțiuni ale fiecărei declansator nu pot fi pornite în același timp, pentru a nu deteriora motorul.

Activarea modului de închidere Roller:

 • Înainte de a porni "start cautare modul" apăsați butonul de comanda de lângă conectorul de programare timp de 5 secunde
 • LED-urile cu ieșirile 1, 3, 5, 7 (= 4 seturi de rulouri) vor clipi de mai multe ori pentru a indica faptul că modulul este acum în modul inchidere Roller
 • ID-ul modulului s-a schimbat acum la "R"

Dezactivarea modului de inchidere Roller:

 • Pentru a restaura modulul la starea default (implicita), apăsați butonul de actionare de lângă conectorul de programare timp de 5 secunde înainte de a intra în comanda "start cautare modul".
 • Toate cele 8 LED-uri de ieșire vor clipi de mai multe ori pentru a indica faptul că modulul este acum în modul implicit (default)
 • ID-ul modulului s-a schimbat acum la “O”
Store.jpg

Notă: Ledul portocaliu va licari cind se produce comunicarea dintre modul și Gateway. În circumstanțe normale, ledul nu va licari exceptand cazul când un port isi va schimba starea.

Important pentru modul Roller / Inchidere: Înainte de a porni alimentarea pe modulele Roller / declanșare, asigurați-vă că modulele sunt în modul Roller / Inchidere și sunt inițializate.

Conectarea echipamentelor Daikin de încălzire / răcire


Domotix suporta, de asemenea, integrarea echipamentelor Daikin în combinație (sau fără) cu alte instalații de încălzire / răcire. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Pagina de configurare Daikin.

Daikin.jpg

Conectarea modulului de control intensitate lumina (Dim Control)


Modulul de control intensitate lumina are 8 ieșiri analogice 0-10V DC, care pot fi utilizate pentru a conecta 0-10V variatoare de diferite mărci, precum și vanele de încălzire 0-10V DC.

Pentru a conecta variatore la modulul de comandă a Modulului de control intensitate lumina:

 1. Decuplați sursa de alimentare 12VDC.
 2. Fiecare dimmer de 0-10V are o conexiune GND (sau 0V), precum și un analog în (0-10V). Conectați conexiunea GND a fiecarui variator la GND al modulului de control intensitate lumina
 3. Conectați unul dintre conectorii 1-8 ai modulului de control intensitate lumina la intrarea 0-10V a dimmerului.
 4. Se conectează întrerupătorul de circuit comutat in rețeaua VAC la modulele dimmer externe, urmate de corpuri de iluminat (vă rugăm să folosiți un electrician autorizat pentru a face aceste conexiuni). Întotdeauna opriți întrerupătoarele de circuit înainte de a face orice modificări sau de a face orice conexiuni la dimmere sau la sistemul Domotix.
 5. Alimenteaza pe sursa de alimentare 12VDC și verifica starea modulelor de pe magistrala (LED-urile de alimentare de pe toate modulele trebuie să se aprindă). Atunci când LED-urile de alimentare nu se aprind, opriți imediat alimentarea cu energie electrică și căutati posibile cauze.
 6. Pentru a testa ieșirile Dim control: instrucțiunea CLI " ieșire la 5" va porni ieșirea 5, " ieșirea la 5 63" va porni ieșirea 5 la capacitate maximă a luminii, "ieșire la 5 31" va porni ieșirea 5 la jumatate din capacitate , "ieșirea 5 inchisa ", se va opri ieșirea 5.

Avertisment

Conectorul GND nu este același lucru cu conexiunea impamintare sau N de la rețeaua 110-230VAC! Conexiunea de GND este izolată galvanic de la rețeaua electrică VAC. Pe acest modul ar trebui să se facă doar conexiuni de joasă tensiune (max 12V). Cablarea incorectă poate provoca avarii grave, incendii, distrugerea echipamentelor și chiar moartea.

Conectarea supapelor de incalzire 0-10V

Sistemul dvs. de Domotix poate controla pana la 24 de termostate programabile. Aceste termostate vor controla valvele de incalzire sau elemente de control PID direct proportional cu sistemul de incalzire

Dimmer.jpg

Sistemul Domotix vă permite conectarea valvelor/supapelor regulatoare de încălzire de 0-10V, precum și oricare alte valve inchidere/deschidere (24V, 230V, etc). Când se utilizează valvele Inchidere/Deschidere, acestea sunt conectate direct la (releul) Modulul de Iesire.

Atunci când sunt folosite valvele/supapele regulatoare 0-10 (marca Belparts de exemplu), acestea sunt conectate la modulul de control intensitate lumina așa cum s-a descris mai jos. În exemplul următor, se utilizează Belparts alfa-actuator 4.

Pentru a conecta supapele de incalzire Belparts la modulul de control al intensitatii luminii:

 1. Decuplați sursa de alimentare 12VDC.
 2. Adresați-vă un electrician autorizat pentru a face conexiunea la rețea (110-230VAC) la sursa de alimentare 24V
 3. Decuplați sursa de alimentare 24VAC.
 4. Conectati iesirea 0V sau impamintarea sursei de alimentare de 24VAC la GND-ul sistemului Domotix. Aceasta poate fi facuta conectand GND (impamantarea) de la 12 V DC la GND-ul (0v) iesirii alimentarii de 24V AC (curent alternativ)
 5. Conectați GND-ul fiecarei valve Belparts (cablu albastru), la GND-ul sistemului. Ar trebui sa utilizați numai cablu proiectat pentru 250mA (sau 2W) (cel puțin 0.5mm2).
 6. Conectati 24Vac al fiecarei valve Belparts (cablu negru) la 24VAC al sursei de alimentare. Ar trebui sa utilizați numai cablu proiectat pentru 250mA (sau 2W) (cel puțin 0.5mm2).
 7. Conectati 0-10V al fiecarei valve Belparts (cablu roșu), la o ieșire (1-8) al modului de control al intensitatii luminii.
 8. Alimentati de pe o sursa de 12VDC si 24 VAC și verificați starea modulelor pe magistrala (LED-ul de alimentare de la toate modulele ar trebui sa se aprinda). Atunci când LED-urile de alimentare nu se aprind, opriți imediat alimentarea cu energie electrică și căutati posibile cauze.

Note:

 • Atunci când valvele din exemplul de mai sus sunt alimentate,se efectueaza un auto-test. In timpul acestui test (10 minute), valva se va deschide și închide complet, astfel în tot acest timp valvele nu pot fi folosite.
 • LED-ul portocaliu va pâlpâi atunci când se produce comunicarea între modul și Gateway. În circumstanțe normale, LED-ul nu va licari, cu excepția momentului când un port isi va schimba starea sau când valva de iesire a dimmerului este schimbata.
 • Dacă aveți întrebări cu privire la ce tip de variator, valva de încălzire sau switch sa folositi, vă rugăm să consultați secțiunea Material suplimentar.

Atentionare:

Conectorul GND nu este același cu impamintarea sau conexiunea N de la rețea 110-230VAC! Conexiunea de GND este izolată galvanic de la rețeaua electrică VAC. La acest modul, trebuie făcute numai conexiuni de joasă tensiune (12V max). Conectare incorectă poate provoca avarii grave, incendii, distrugerea echipamentelor și chiar moartea.

Belparts.jpg

Conectarea Modulului de Temperatura


Modulul de temperatură adaugă parametrii de mediu la sistemul Domotix pentru a controla încălzirea și / sau alte funcții speciale suplimentare (controlul jaluzelelor când soarele strălucește, aprinderea luminilor cind este detectata miscare, pornirea unui ventilator atunci când umiditatea este prea mare, etc). Sistemul a fost proiectat sa gestioneze senzori conectați cu cabluri foarte lungi (până la 200 de metri). Modulul de temperatură poate conecta până la opt senzori diferiți și fiecare sistem Domotix poate gestiona până la patru module de temperatură, oferind astfel pana la 32 de senzori.

Exista mai multe tipuri de senzori:

 • Senzor doar de temperatura
 • Senzor de masurare a temperaturii si luminii (convertor AD)
 • Senzor de temperatura si umiditate
 • Senzor de temperatura, umiditate si lumina

Pentru a conecta senzorii la modulul de temperatura urmariti pasii:

 1. Opriti sursa de alimentare de 12VDC
 2. Cuplati conectorul GND al modulului la conectorul GND al fiecarui senzor așa cum se arată în figura de mai jos.
 3. Cuplati conectorul de iesire 5v la conectorul +5V a fiecarui senzor.
 4. Cuplati conectorul CLOCK la intrarea CLK a fiecărui senzor. Vă rugăm să rețineți că firele CLOCK de la mai multe module de temperatură nu pot fi amestecate. Fiecare modul de temperatură trebuie să aibă linia sa CLOCK dedicata pentru senzorii săi conectați.
 5. Cuplati fiecare senzor al conectorului SDA cu o singura intrare de modul individual.
 6. Porniti sursa de alimentare 12VDC și verificati starea modulelor pe magistrala (LED-uri de alimentare pe toate modulele ar trebui sa se aprinda). Atunci când LED-urile de alimentare nu se aprind, opriți imediat alimentarea cu energie electrică și căutati posibile cauze.
Temperature.jpg

Note:

 • Senzorii functioneaza numai pe 5V protejat si limitat ca putere furnizat de modulul de temperatura. Modulul de temperatură poate comuta 5V și astfel reseta senzorii când acest lucru ar fi necesar (senzor blocat, de exemplu). NU conectați la orice altă sursă, deoarece aceasta ii poate distruge !!!
 • Atunci când un senzor este conectat, LED-ul senzorului de pe modulul de temperatura se va aprinde (atunci când sistemul nu este în modul de alimentare in siguranta). Cu toate acestea, va dura câteva minute înainte ca Master-ul sa vada valorile corecte de mediu. Intre timp, Master-ul va arăta senzorul ca fiind "Not Connected".
 • Odată ce un modul de temperatură a fost adăugat prin intermediul portalului (sau prin modul de întreținere), LED-ul portocaliu va clipi la fiecare câteva secunde pentru a indica faptul că comunicarea este in lucru. Acesta este un comportament normal.

Pentru a construi un senzor, pot fi folosite mai multe metode. Ceea ce folosesc cel mai des clientii nostri este carcasa unui buzzer (exemplu Btcino 0038/005045). Imaginile de mai jos prezinta o implementare simpla si directa. Ca nota suplimentara, va rugam sa folositi silicon pentru a acoperi gaurile din spatele modulului buzzer pentru a preîntâmpina vântul si racoarea din peretele dvs. care pot influenta masuratorile din senzorul de temperatura.

Switch0
Switch8.jpg
Switch10.jpg
Switch1.jpg
Switch9.jpg
Switch11.jpg
Switch7.jpg
Switch2.jpg
Switch12.jpg

Conectarea Modulului de alimentare


Bus_power.jpg
 1. Asigurati-va ca sursa de limentare 12 VDC este oprita.
 2. Cuplati ieșirea "-" de 12V OUT a Gateway-ului la toti conectorii “-” ai modulului de alimentare
 3. Cuplati ieșirea "+" de 12V OUT a Gateway-ului la toti conectorii “+” ai modulului de alimentare
 4. Legati conexiunea "AH" BUS2 a Gateway-ului la conectorii "AH” ai tuturor modulelor de alimentare: de la 1 la al 2-lea modul, al 2-lea la al 3-lea…
 5. Legati conexiunea "BLUE" BUS 2 a Gateway-ului la conectorii "BL" ai tuturor modulelor de alimentare de la 1 la al 2-lea modul, de la al 2-lea la al 3-lea…
 6. Magistrala2 a Domotix (AH și BL) are nevoie de cuplare la ambele capete. Acest lucru înseamnă că primul și ultimul modul din magistrala trebuie să aibă setat jumper-ul terminal; toate celelalte module trebuie să aibă jumper-ul terminal eliminat. Jumper-ul terminal poate fi găsit pe fiecare modul de alimentare lângă conexiunea AH / BL și este marcat cu "TERM". Gateway-ul are 2 jumperi terminali (TR1 și TR2) pentru fiecare magistrala, iar daca gateway-ul este primul sau ultimul pentru o anumita magistrala, vă rugăm să puneti jumper-ul corespunzător. In cazul în care Gateway-ul este primul / ultimul modul de pe BUS2, jumperul TR2 trebuie să fie setat.
 7. Porniti sursa de alimentare 12VDC și a verificati starea modulelor de alimentare de pe magistrala (LED-uri de alimentare pe toate modulele trebuie să se aprindă). Atunci când LED-urile de alimentare nu se aprind, opriți imediat alimentarea cu energie electrică și căutati posibile cauze.
 8. Opriti sursa de alimentare 12VDC si toate circuitele de 230V
 9. Conectați 230V L și N pe modulul de alimentare. Atunci când se utilizează mai mult de 1 modul de alimentare, asigurați-vă că CT sunt instalate pe aceeași fază a conexiunii 230 L și N ale acelui modul.
 10. Conectati toate transformatoare de curent (CT). Asigurați-vă că CT este în jur de 1 (Linie sau neutru) din cele 2 cabluri de sarcină care urmează să fie măsurate. Atunci când puneți CT în jurul celor 2 cabluri (linie și neutru), curentul măsurat va fi întotdeauna 0. Asigurați-vă că conexiunea de tensiune (conexiune 230V L N pe modulele de putere) și conexiunea de sarcină sunt în aceeași fază.
 11. Executati procesul de inițializare.
CT1.jpg
CT2.jpg
CT3.jpg

Imaginea de mai sus arată un CT închis, un CT deschis și un CT instalat în jurul unui cablu de alimentare. După cum se poate vedea, CT este instalat în jurul a unuia din cele 2 cabluri. Vă rugăm să rețineți că direcția CT nu este importanta, firmware-ul corectand direcția atunci când este necesar. De asemenea, vă rugăm să rețineți, că cablul CT (cablul alb-negru din imaginea de mai sus), trebuie să fie tăiat la lungimea corectă, cu cit este mai scurt cablul, cu atât mai bine.

Telecomenzi si ecrane de perete


De asemenea, Domotix este compatibil si cu sistemul RTI. In acest sens, la cererea clientilor, s-a creat un conductor pe 2 căi.

Dezavantajul sistemului RTI este că nu este open source și nu este instalabil centralizat. Prin urmare, dacă știti telecomenzi si ecrane de perete 2-way, de bună calitate, vă rugăm să ne anunțați pe support@domotix.ro

RTI.jpg